Ta hål i öronen

Öronhålstagning

Öronhålstagning finns nu hos oss på Beauty by Lina i Karlskrona. Med en professionell utbildning i Blomdahls teknik säkerställer vi en hygienisk och skonsam upplevelse vid varje öronhålstagning.

Boka tid

Öronhålstagning

309kr 1 hål

459kr 2 hål

Vi är utbildade i Blomdahls teknik för hygienisk och säker öronhåltagning, som utförs med sterila engångsprodukter. Minimiålder, 6 år i målsmans sällskap. Av extra hänsyn till barn som vill ta hål i öronen erbjuder vi håltagning i båda öronen samtidigt. Det går snabbare, känns tryggare och är mer skonsamt

Boka tid

Innan du tar hål

Före öronhåltagningen kommer du att få intyga att du har tagit emot ett skriftligt skötselråd, och att du godkänner villkoren i detta.

Villkoren är:

Jag är minst 18 år. Om inte, ska målsman godkänna villkoren

Jag/minderårig är fullt frisk och har inte några åkommor som gör att man bör avstå från öronhåltagning. Rådgör med läkare om du är osäker.

Efter håltagningstillfället är hålen i öronen mitt eget/min målsmans ansvar. Ett nytaget hål i örat är ett litet sår. Därför är det viktigt att ta hand om det på rätt sätt under läkningsperioden, så att det inte blir infekterat. Genom att följa skötselråden minimerar jag risken för infektion.

Så här går det till

  1. Markera
    Platsen där du vill ha smycket markeras med en kirurgisk märkpenna
  2. Rengöra
    Huden rengörs noggrant med spritservetter
  3. Steril håltagning
    Hålen görs med sterila håltagningssmycken som sitter i sterila engångshållare. De delar som du kommer i kontakt med kommer direkt ur den sterila förpackningen.

Skötselråd när du tagit hål i öronen

Precis efter du tagit hål kan örat kännas varmt och pulserande. Det är helt normalt och lägger sig efter någon dag. Men det är viktigt att ta hand om det nya hålet ordentligt så det inte blir infekterat. Det tar minst sex veckor för hålet att läka tillräckligt mycket för att du ska kunna byta till andra örhängen. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina nytagna hål.

Skötselråd steg-för-steg

Tvätta händerna
Det är viktigt att så långt det är möjligt undvika att få in smuts och bakterier i det nytagna hålet. Så rör aldrig öronen utan att först tvätta händerna.

Rengör örat
Rengör de nytagna hålen i öronen noggrant, fram- och baksida, morgon och kväll. Låt örhängena sitta i, även vid ren­göring.

Använd flytande tvål och rengör gärna i samband med dusch/ hårtvätt. Skölj noga med rinnande rent vatten och torka torrt med rent papper eller ren tops.

Övrig rengöring görs med Blomdahl Piercing Aftercare rengöringsservetter, som är skonsamma mot huden. Med dessa kommer du åt att rengöra mellan öra och smycke/lås. Låt lufttorka. Använd en ny servett per öra och rengöringstillfälle. Obs! rengör inte med sprit/alkohol.

Viktigt att tänka på

Det finns några saker som är bra att tänka på och som hjälper till att få läkningen att gå så smidigt som möjligt.

Rent, torrt och luftigt
Se till att det alltid är rent, torrt och luftigt runt de nytagna hålen.

Täck öronen
Det är bra att täcka öronen när du använder hårspray, parfym, smink, hårfärgningsmedel med mera.

Undvik att fastna
Var extra försiktig när du drar kläder över huvudet så att örhängena inte fastnar i kläderna.

Vid bad
Om du badar i bassäng, sjö eller hav: Vänta med att bada så länge som möjligt eller undvik att ha huvudet under vattnet. Efter bad, rengör antingen med flytande tvål eller Blomdahl Piercing Aftercare, rengöringsservetter.

Byta örhängen
Efter ca 6 veckor (ca 12 veckor för brosk) kan du byta till andra örhängen. Så här tar du bort håltagningsörhänget: Tvätta händer och öron noggrant, byt gärna direkt efter dusch/hårtvätt. Ta tag i smyckesdelen på örats framsida. Ta även tag i låset på örats baksida, med andra handen. Vicka sedan låset bestämt fram och tillbaka tills det lossnar. Ta försiktigt ut håltagningsörhänget och sätt i ett rent örhänge.

 

Hålen läker hela första året

Det tar upp till ett år innan hålen är helt läkta, så tänk på följande

Var aldrig utan örhängen, eftersom hålen kan krympa och/eller växa igen.

Var försiktig vid byte av örhängen. Eftersom huden som har bildats inuti hålen är tunn och skör, är det lätt att den skadas och att det uppstår en infektion. Rengör därför örhängen och händer innan bytet, samt fortsätt hålla rent, torrt och luftigt runt hålen. Om du använder örhängen med lås, bör låsen inte tryckas tätt mot örats baksida.

En håltagning i örat gör huden extra känslig och risken för allergi är som störst under det första året. Därför bör du vara extra noggrann i ditt val av örhängen. I samråd med hudläkare har Blomdahl utvecklat bevisat snälla smycken som passar alla, särskilt dig som precis har tagit hål i öronen.

Viktigt

Upplever du rodnad, svullnad, smärta eller utslag i örat? Dessa kan vara tecken på en infektion i ditt öra.

Örsnibbsinfektion: Om problemet uppstår i den mjuka delen av örat, alltså örsnibben, rekommenderas det att du tar ut örhänget och noggrant rengör området. Om det inte visar några förbättringstecken nästa morgon, bör du kontakta läkare.

Broskinfektion i örat: Om du märker dessa symptom närmare örats broskdel, ta direkt ut örhänget, rengör det drabbade området, och sök läkarvård omedelbart.

Se till att hålla ett öga på dina symptom och vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga komplikationer.